Advies

Houtkachels hebben een positief milieu-imago. Dat is niet helemaal terecht: schadelijke verbrandingsgassen uit houtkachels zorgen voor milieubelasting. Met de tips van IndiEco BV kunt u dat wel beperken. Houtverbranding draagt niet bij aan het versterkte broeikaseffect, maar verbranding zorgt naast CO2 ook voor andere, milieubelastende gassen. De enige houtkachel die relatief schoon verbrandt, is de pelletkachel.

 

Keuze juiste kachel

Bij de bepaling van de juiste kachel is het vermogen van de gekozen kachel een belangrijke factor. Het vermogen van een kachel geeft aan hoeveel warmte de kachel kan afgeven. Het is belangrijk dat het vermogen past bij de ruimte. Een kachel met een te klein vermogen krijgt de kamer niet warm genoeg. Maar een te groot vermogen zorgt ervoor dat de kachel niet voluit kan branden. Er wordt dan snel gesmoord gestookt en dat leidt tot extra milieuvervuiling. De tabel geeft een richtlijn voor het vermogen van een kachel bij een bepaald ruimtevolume (lengte x breedte x hoogte). Als u de kachel trouwens gebruikt als bijverwarming, dan is de helft van het vermogen voldoende. 

 

Volume kamer (m³) Vermogen kachel (kW)    
  Goed geïsoleerd huis Redelijke geïsoleerd huis Geen isolatie
40 4 5 6
60 4,5 5,5 7
80 5,5 6,5 8
120 7 8 10
140 7,5 8,5 11
160 8 9,5 *)
180 8,5 10 *)

 

*) Kachels met een hoger vermogen dan 11 kW zijn alleen voor industriële doeleinden geschikt.

 

Rendement
Naast het vermogen dat een kachel levert bepaald het rendement van deze kachel in grote mate (naast uiteraard het individuele stookgedrag) de hoogte van de stookkosten. Het rendement van een kachel is het deel van de verbrandingswarmte dat de kachel daadwerkelijk gebruikt om de ruimte te verwarmen. De rest van de warmte gaat verloren. Als een kachel een rendement heeft van tachtig procent, dan verdwijnt twintig procent van de warmte door de schoorsteen naar buiten. Hoe hoog het rendement is, hangt af van het soort kachel maar ook van het stookgedrag. Zo kan een ingebouwde houtkachel een rendement halen van zestig procent, en een vrijstaande kachel 75 procent. Een tegel- of speksteenkachel haalt een rendement van negentig procent. Een pelletkachel kan zelfs 94 procent halen. Deze rendementen zijn lager wanneer bijvoorbeeld de kachel niet goed sluit, als er onvoldoende aanvoer van lucht is, als de brandstof vervuild is met andere stoffen dan hout, of als de schoorsteen niet schoon is. 

 

Verwarmingsbron Rendement (in %)
Hoog rendement CV-ketel 100 - 107*)
Pelletkachel 90 - 94
Cv-ketel 70 - 80
Houtkachel van speksteen of tegel 90
Gaskachel 60 - 85
Houtkachel van metaal 60 (inbouw) - 75 (vrijstaand)
Open haard 10 - 20

 

*) Een hoogrendement cv-ketel haalt meer dan honderd procent, omdat die niet alleen warmte haalt uit gasverbranding, maar ook uit de waterdamp (die ontstaat door gasverbranding). De hoeveelheid warmte van beide bronnen samen, telt mee voor het totale rendement.

 

Brandstofkosten

De tabel geeft een ruwe vergelijking tussen stookkosten van houtkachels en gasgestookte verwarmingsapparaten, zoals centrale verwarming en open haard. De kosten zijn berekend per hoeveelheid warmte (gemeten in megajoule) de verwarmingsbron oplevert. Daarbij is uiteraard rekening gehouden met het rendement.

 

Verwarmingsbron Rendement (in %)
Open haard 11 tot 21
Houtkachel 2,9 - 3,6
Tegelkachel 2,4
Gaskachel 1,7 - 2,4
Gaskachel 1,7 - 7,2
Cv conventioneel 1,8 - 2,1
Pelletkachel 0,08 - 2,6*
Cv hoog rendement 1,5

 

*De kosten van pellets zijn sterk afhankelijk van de hoeveelheid die u aanschaft.

 

Praktische tips

Onderstaande adviezen helpen teleurstelling en risico's voorkomen.

  • Koop een kachel met een zo hoog mogelijk rendement. Zoals een tegel-, speksteen- of pelletkachel.
  • Kies voor een vermogen dat past bij de grootte van de kamer en de stookbehoefte. Zie de tabel hierboven voor het juiste vermogen, of vraag een installateur.
  • Neem een houtkachel met stuw- en keerschotten. Deze zorgen voor een betere verbranding waardoor er minder schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Let op dat de nieuwe kachel goed afsluitbaar is. Dat verhoogt de verbrandingstemperatuur, stookt dus efficiënter en vermindert schadelijke gassen in huis.
  • Er is geen echt keurmerk voor houtkachels, maar u kunt wel het Rendementslabel Haarden en Kachels tegenkomen.